Zvi Eyal

Zvi Eyal

Saturday, March 25, 2017

In memoriam - Net Wieberdink

Tijdens de Zesdaagse oorlog kwam de broer van Zvi in contact met een groep Nederlandse vrijwilligers die speciaal naar Israël waren gevlogen om te helpen in haar uur van nood. Koos Wieberdink was chirurg in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL) en zijn vrouw Net werkte daar als verpleegkundige. Tussen Zvi en het echtpaar Wieberdink ontstond een levenslange vriendschap. Zij bleven net zo lang in Israel tot ze niet meer nodig waren en toen ze afscheid namen, moest Zvi beloven hen te komen opzoeken, als hij in Nederland was.

En dat gebeurde. Als Zvi voor langere of kortere tijd in Nederland moest zijn, logeerde hij meestal bij deze vrienden. Als het gezin Eyal op vakantie naar Nederland kwam, bezochten ze hen altijd in hun Kudelstaartse woning.

Na het overlijden van Koos, zette Zvi een foto van zijn vriend in de eethoek, en vertelde hij bezoekers regelmatig het verhaal van hun bijzondere vriendschap.  
Jarenlang hielden Zvi en Net telefonisch contact met elkaar. 

In 2013 riep Zvi de hulp in van Hans en Lena van der Luit in Aalsmeer, omdat hij Net niet te pakken kon krijgen. Er moest iets gebeurd zijn, maar wat? Zij wisten Net te lokaliseren in een revalidatiecentrum, waar zij tijdelijk was opgenomen na een hersenbloeding. Het contact was weer hersteld. 

In 2015 kwam Zvi naar Nederland voor een serie spreekbeurten, en mochten wij getuige zijn van het blijde weerzien van twee oude vrienden – Zvi achter in de tachtig, en Net begin negentig.


In 2016 was Zvi opnieuw in Nederland, en kon hij haar twee keer bezoeken.


Vandaag, 25 maart 2017, kreeg Zvi vanuit Nederland een telefoontje dat zijn vriendin Net, was overleden. Ze was als een kaarsje uitgegaan.


Samen met haar man, Koos, mocht ook Net tot grote zegen zijn voor Israël. Moge haar nagedachtenis tot zegen zijn! 

No comments:

Post a Comment