Zvi Eyal

Zvi Eyal

Thursday, May 18, 2017

Bezoek uit Nederland EN Israel!

In Mei 2017 kreeg ik een email van ene Peter Zevenhuizen die Zvi vorig jaar in Hoofddorp had gehoord en gesproken. Het had een diepe indruk achtergelaten.

Nu waren ze met het gezin en twee vriendinnen in Israel, en dachten dat het misschien wel een leuk/goed idee was om een bezoekje aan Zvi te brengen. Zo gezegd zo gedaan.

Het werd een heel bijzondere ontmoeting, ook omdat Peter hun 81 jarige vriendin Rifka, die zij elk jaar bezoeken ook had meegenomen. Rivka woont in Kibbutz Tzora bij Beit Shemesh. Toen Peter haar over Zvi vertelde en haar het boek De Open Deur uitleende, las ze het in een adem uit. Uiteraard wilde ze graag mee toen ze hoorde dat de familie Zvi in Jeruzalem ging bezoeken.

Zvi en Rivka hebben samen gepraat over het verleden, waardoor het voor de familie een dubbel mooie ontmoeting werd.


Rifkah heeft voor en na de oorlog in de Bergstichting in Laren gezeten, en tijdens de oorlog ondergedoken in Zuid Limburg. Toen ze meerderjarig werd is Rivka naar Israel vertrokken en gaan wonen op kibbutz Tzora. En daar woont ze nog steeds. Op de kibbutz woont nog een oude Nederlandse vrouw die Zvi nog gekend heeft onder zijn oude naam: Harry Klafter.




In Israel zijn de herdenkingsdagen altijd een bewogen tijd voor de overlevenden. Ook voor Rifka, die opmerkte:
 “Twee minuten stilte of een herdenkingsdag is voor mensen die het niet hebben meegemaakt. Ik denk er m’n hele leven, iedere dag aan!”

Zvi zegt altijd precies hetzelfde!


En zo blijven we ons altijd weer verbazen over de vele Nederlanders die Zvi over de vloer krijgt. Het rimpeleffect van de spreekbeurten die hij in 2015 en 2016 in Nederland hield gaat nog steeds door.





No comments:

Post a Comment