Zvi Eyal

Zvi Eyal

Wednesday, March 12, 2014

HET JUWEEL VAN DE ROVA

Het Joodse Kwartier (haRova haJehoedi, of de Rova) is een van de vier traditionele
wijken van de Oude Stad van Jeruzalem. Het 116.000 m2 grote gebied ligt in de zuidoostelijke sectie van de ommuurde stad – van de Zion poort in het zuiden, langs het Armeense Kwartier in het westen, naar de Straat van de Ketting (Street of the Chain) in het noorden, tot aan de Westelijke Muur en de Tempelberg in het oosten. 

Brede muur
Doordat de Jordaniërs het Joodse kwartier in 1948 volkomen vernield hadden, kregen in 1967 eerst de archeologen gelegenheid om hun hart op te halen. O.l.v. Nachman Avigad, een archeoloog van de Hebreeuwse Universiteit, werden heel bijzondere vondsten gedaan: 'Het Verbrande Huis' (Burnt House) gaf een blik op het leven in de stad tijdens de Grote Opstand tegen de Romeinen en de verwoesting van Jeruzalem in AD 70;
De Brede Muur werd door koning Hizkia, werd gebouwd voor de verdediging van Jeruzalem. Tijdens de opgravingen werden ook de opulente huizen van Herodiaanse families gevonden, die nu een ondergronds museum zijn.

Na de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 woonden er zo'n 17.000 moslims, 6000 Christenen en geen Joden binnen de muren van de Oude Stad. 
Toen het nieuws bekend werd dat de Joodse wijk gerenoveerd zou worden werd het stadhuis overspoeld met aanvragen. Bijna 9000 mensen wilden graag in de Rova wonen.
Dat was een probleem, want er was in eerste instantie maar ruimte voor 600-700 gezinnen (ongeveer 2500 bewoners) plus zo'n 1500 jeshiva studenten.

D.m.v. onderhandelingen, compensatie en relocatie hoopte men de Moslim populatie van de Oude Stad te verlagen naar 10.000. De infrastructuur van het Armeense, Moslim en Christelijke kwartier zou gemoderniseerd worden en het stadsbestuur hoopte verschillende historische gebouwen te restaureren en preserveren.

Vanwege de archeologische opgravingen en onverwachte technische problemen, plus de politieke situatie en de bureaucratie, groeide het Joodse bewonersaantal maar langzaam. Rond 1971 waren er nog maar 88 Joodse huishoudens in de Rova.
Tijdens de Jom Kipoer oorlog in 1973 woonden er aan paar honderd jeshiva studenten en slechts 300 Joden (waarvan bijna iedereen in dezelfde binnenplaats), plus 1400 Moslims.
Uitzicht over de Rova vanaf de Hurva Synagoge
Pas aan het einde van de 70er jaren groeide de Joodse bevolking tot zo'n 200 gezinnen – voldoende om in aanmerking te komen voor allerlei diensten. De bewoners waren actief in het organiseren van de burgerbescherming, een gemeenschapscentrum, scholen, musea en meertalig Joods educatieve programma's. 
Misgav Ladach straat

Vandaag wonen er zo'n 3000 mensen plus 1500 Jeshiva studenten in de Rova. Niet alle bewoners zijn ultraorthodox, ook al lijkt dit soms wel het geval.

Het regeringsplan om de vier wijken van de Oude Stad te renoveren faalde om politieke redenen. De Rova lijkt nu op een kleine grens-nederzetting die wordt omringd door een voortdurend groeiende Moslim populatie. Momenteel wonen er zo'n 30.000.

Het huis van de familie Eyal aan de Misgav Ladach straat, waarvan de benedenverdieping 400 jaar oud is, werd door middel van een verloting verkocht. Zvi en Hefzi hadden het winnende lot. Omdat het beschouwd werd (nog steeds) als een van de mooiste in de Rova is het huis vaak gefotografeerd. 

Zvi's tafel met menorah en 'Eyal'
Wat ooit een binnenplaats was met nissen en bogen, werd omgetoverd tot een binnentuin, een kleine oase. Zvi en Hefzi lieten een mozaïek tafel maken met een afbeelding van de Medeba kaart van Jeruzalem. Een oplettende bezoeker kan 'Eyal' in het Hebreeuws tussen de afbeelding terugvinden.

Het Joodse kwartier heeft veel interessante en mooie huizen, maar dit huis is speciaal. Het laat de ontwikkeling van het moderne Israël zien in relatie tot haar verleden, maar bovenal is het een juweel van de Rova.

Een replika van het echte mozaiek in Madaba
De Madaba Kaart (Madaba Mozaïek) is onderdeel van een vloermozaïek in de Byzantijnse kerk van St. George in Madaba, Jordanië. Het is de oudste originele cartografische afbeelding van het Heilige Land en in het bijzonder van Jeruzalem, en dateert uit de 6e eeuw AD.


Muurschildering in de Cardo




De overzichtskaart van Jeruzalem laat in detail de muren zien, de poorten, de hoofdstraten en de kerken uit die tijd. 

De hoofdstraat, de Cardo maximus (Cardo) was een overkapte straat die van noord (met de Grafkerk) naar zuid (Nea kerk) liep (van wat nu de Damascus poort tot aan de Zionspoort is.) 

De kaart werd tijdens de opgravingen van 1967 gevonden, en leidde archeologen naar de restanten van het Byzantijnse Jeruzalem. Men ontdekte de Nea kerk en de Cardo doormiddel van de aanwijzingen op de Madaba kaart.


Op bezoek bij Zvi in de binnenplaats



No comments:

Post a Comment